Виноград
Виногад - одна з найстаріших культурних рослин. В Євразії його традиційно вирощували в теплому кліматі.
Культивувався один його вид - Європейський виноград, або, як не важко здогадатися з латинської назви (Vitis vinifera), Виноград винний.
З незапам'ятних часів виноградні ягоди їли в свіжому вигляді, сушили, зброджували сік перетворюючи його на вино. Вино, як своєрідний консервований продукт, міг проникати і в Північні регіони, як і родзинки. Але в переважній більшості продукти виноградарства вважалися суто південними.
Ще авторитетні автори дев'ятнадцятого століття проводили північну межу виноградарства по щироті Шполи.
В наші часи виноград вирощують і в Білорусі і в Канаді і в країнах Балтії. І хоча виноград в північних регіонах часто не такої якості, як з Півдня, це все-таки показник.
Причиною тріумфального просування винограду на Північ були кілька факторів, які доповнювали і підсилювали одне одного.
Найпеше це виведення нових сортів. Більш зимостійких, врожай яких дозрівав раніше в умовах скупого літа Півночі.
Цьому сприяло введення в культуру і використання для гібридизації кількох американських видів винограду і одного Далекосхідного - амурського. Це сприяло виведенню як більш зимостійких сортів так і сортів стійких проти хвороб.
Немає коментарів:
Дописати коментар