Сорт винограду Ромулус
Сорт винограду Ромулус в нас з’явився недавно. В цьому році сигнальний врожай. Незважаючи на це ми вже склали деяке враження про його характеристики.
Молодий кущик взимку показав солідну зимостійкість. Зиму 2019-2020 він пережив без видимих пошкоджень, хоч я його і не вкривав. Заявлена морозостійкість до -27 градусів йому явно притаманна.
Сорт Ромулус виведений в США, в його геномі присутні гени американського виду Вітіс Лабруска, що і зумовлює стійкість сорту і до морозів взимку і до шкідників і хвороб.
А от до посухи Ромулус не такий стійкий. Цьогорічна посуха суттєво пригнічує ріс кущика. Було б бажано прищепити цей сорт на якусь посухостійку підщепу. Добриня, я думаю, підійде. Треба буде спробувати прищепити Ромулус — знавці пишуть, що це повинно дати позитивний результат.
На фото видно, що грона невеликі, але і дуже маленькими їх назвати не можна. Хоч це і сигналка, але я не думаю, що з часом ягоди будуть кардинально більшими. Ромулус кишмиш, без насіння. Присутні маленькі м’які рудименти, які практично на відчуваються.
Смак яскравий, приємний. Солодкий. Відчувається “ізабельний” присмак, але він не псує враження. Немає неприємної різкості. Шкірка не жорстка, її можна їсти.
Цілком достойний сорт для споживання в свіжому вигляді. Явно можна сушити — вийде чудовий кишмиш. Або робити соки. На форумах пишуть, що можна і вино робити, цукристість дозволяє.
Я думаю, що з ростом багаторічної деревини кущ може показати достойну врожайність і гарні кондиції.
Немає коментарів:
Дописати коментар